Lisa Nilsson, 22, är en av de som fått arbete genom praktik. Foto: David Zimmer, Sveriges Radio
Arbetsmarknad

Samarbete mellan kommun och arbetsförmedling ger unga jobb i Kalix

1:35 min

I Kalix har man sedan några år tillbaka tagit nya grepp för att få bukt med den växande ungdomsarbetslösheten.

Genom ett samarbete mellan bland annat kommunen och arbetsförmedlingen, så får unga arbetslösa möjlighet till praktikplatser. Nu visar det sig att i mer än hälften av fallen så leder detta i slutändan till avlönat arbete.

För 22- åriga Lisa Nilsson så blev praktiken på bank efter bara en månad till ett heltidsvikariat i och Lisa Nilssons väg till arbete i Kalix är inte unikt. Av de cirka 100 praktikplatser som ingår i satsningen på unga jobb i Kalix har resultatet blivit ett 50-tal anställningar .

Daniel Nilsson, chef på Arbetsförmedlingen i Kalix menar att framgångsreceptet ligger i mötet mellan företagen och arbestlösa:
   – Här är man ute på en arbetsplats och får visa upp sig och är i en miljö nära jobbupplevelse hela tiden.

Praktikplatsen kostar inte företagen någonting och ersättningen till ungdomarna är under den 3 månader långa praktiken samma som vid arbetslöshet. Den stora vinsten menar Lisa Nilssonär att få in en få in en fot arbetslivet, ska sig värdegull erfarenhet och kanske få sin första rad i ett CV.

  – Du får hoppa direkt in i arbetslivet och är en av arbetarna precis som de andra på jobbet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista