Maria Sätterqvist arbetar för In Gellivare. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Tomma hus fylls med liv i Gällivares byar

1:29 min

Det är högkonjunktur i Malmfälten och arbetskraft från Europa söker sig till Gällivare. Bristen på bostäder i centrum gör att utländska nyinflyttade söker sig till landsbygden.

Nu går Maria Sätterqvist på servicekontoret In Gellivare ut och annonserar efter tomma hus i byarna på landsbygden.

– Det beror på bostadssituationen inne i Gällivare. Här är det mycket svårt att finna boende för familjer, säger Maria Sätterqvist.

Det är familjer från främst Tyskland och Holland som söker sig till jobben i Malmfälten - och till den storslagna naturen och tystnaden. Byarna får fler boende och bättre chanser att behålla service. Kontaktpersoner i byarna hjälper de nyinflyttade att etablera sig i byagemenskapen.

– Det blir en situation där alla är vinnare, tycker Maria Sätterqvist.

På kort tid har två holländska familjer flyttat till Dokkas, en holländsk familj till Nattavaara, en tysk familj till Moskojärvi och så håller en holländsk familj på att flytta till Yrttivaaara. Vissa av husen har stått tomma eller bara använts sporadiskt på sommaren.

– Vi tycker det är fantastiskt att få landsbygden mer levande och att husen fylls med liv igen, säger Maria Sätterqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista