1 av 2
Golfbanan i Kiruna berörs av stadsflytten. Jonny Siikavaara är ordförande i golfklubben. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Kirunas nya centrum kommer att hamna nära golfbanan. I bakgrunden syns de gamla gruvlavarna i Tuolluvaara. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Nya E10 dras genom golfklubbens område i Kiruna

1:19 min

Kiruna stadsflytt berör alltifrån fastighetsägare till gatusopare.

Golfspelarna är inga undantag och snart rullar grävmaskinerna på golfklubbens område.

  – Det första som kommer att hända är att nya vägen kommer att passera precis vid klubbhuset och våra övningsområden, säger Jonny Siikavaara som är ordförande i Kiruna golfklubb.

Under nästa år börjar arbetet med att bygga nya E10:an som ska vara klar ett par år senare. Men det innebär inte att själva golfbanan måste flyttas.

  – Nä, så illa är det inte. Vi kommer att ha nio dugliga hål när vi kommer in i nästa säsong. Det är den niohålsbana som vi redan spelar på från och med i år, säger Jonny Siikavaara.

Golfbanan ligger mellan Tuolluvaara och vägen mot Kurravaara, alltså alldeles invid framtida centrum.

  – Vi har med LKAB:s ekonomiska stöd fått ta hit en av kanske Nordens ledande banarkitekter, Peter Chamberlain, och med hans hjälp ska vi försöka sätta en idé om hur Kiruna golfklubb ska se ut på kort sikt och utvecklas, säger Jonny Siikavaara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista