Nadja Åkerlund och Katarina Parfa Koskinen. Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges Radio.
Luleå

Fler anställs för att integrera romer

"Mycket handlar om utbildning"
1:24 min

Från två till fem anställda på mindre än ett år. Luleå kommuns projekt med att inkludera romer i samhället går in i nästa fas. Fem personer är idag anställda för att utbilda, hjälpa till med jobb och lyfta den romska kulturen och språket.

Senast anställd är Nadja Åkerlund som ska jobba med bland annat skolfrågor:

– Fördomar kommer från att man inte känner till varandras kulturer. Så när vi nu får vara med och utbilda de som jobbar inom kommunen och i skolorna så hoppas jag att det blir bättre.

Målet för projektet som ska pågå i fyra år är att ge romer chansen till bättre utbildning och hälsa, att få jobb, att helt enkelt kunna komma in i samhället på ett bättre sätt än vad som är fallet idag. Projektet startade i februari i år och projektledaren Katarina Parfa Koskinen har klart för sig vad som är den allra viktigaste pusselbiten:

– Mycket handlar om utbildning och att öka kunskapen ute i samhället och det kan vi nu när det är flera medarbetare med romsk bakgrund som kan gå ut och förmedla detta. Det blir så dumt om andra än romer ska berätta om romer.

Förutom Luleå är även Malmö, Helsingborg, Göteborg och Linköping utvalda att delta i projektet. Och det finns en uttalat mål från regeringen sida: Den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga förutsättningar och rättigheter som den övriga befolkningen. Och romerna i Luleå har ställt sig positiva till projektet konstaterar Nadja Åkerlund:

– Jag tror och hoppas de är nöjda med det vi gör. De litar nog på oss och vi kommer att göra vårt allra bästa. Jag hoppas att romerna ska komma till oss och berätta vilka behov de har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".