1 av 2
Katarina Kylefors, Länsstyrelsen
2 av 2
Östen Thoresson, konsult

Länsstyrelsen vill ha bort mineraloljorna

Nu ska Länsstyrelsen lära åkerier och andra att sluta använda mineralolja i sina maskiner och i stället gå över till miljövänlig olja.

På tisdagen ordnade Länsstyrelsens miljöskyddsenhet en konferens i Luleå om smörjoljor.

I hela landet används 180 000 kubikmeter smörjolja i olika typer av maskiner och Länsstyrelsen ska nu tillsammans med kommunerna undersöka hur mycket olja som används i Norrbotten och om det är mineralolja eller miljöolja.

Klart är att det i grävmaskiner och lastbilar används en hel del mineralolja som smörjmedel, men mycket kommer ut i naturen och medför miljöskador och människor får till exempel hudirritationer.

Konsulten Östen Thoresson säger att hårda miljökrav har fått skogsbruket att helt övergå till miljövänlig olja, trots att den är tre till fyra gånger dyrare än mineralolja, medan det är sämre ställt med miljöolja hos åkerier och industrier.

Katarina Kylefors på Länsstyrelsens miljöskyddsenhet säger att det var en kunskapsdag på tisdagen, då miljöinspektörer, upphandlare av tjänster och företagarna, verksamhetsutövarna, fick ökad kunskap om just oljor och valet av produkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".