Nordkalk i Luleå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
1 av 2
Nordkalk i Luleå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Brännskadade Gustaf Seppelin. Foto: Anton Åström/Sveriges Radio.
2 av 2
Gustaf Seppelin. Foto: Anton Åström/Sveriges Radio.
LULEÅ

Ingen kan ställas till svars för den svåra kalkugnsolyckan

"Det är en smäll i ansiktet"
1:45 min

Det är snart inte längre möjligt att ställa någon till personligt ansvar för de svåra bränn- och frätskador som Gustaf Seppelin Solli ådrog sig vid kalkugnsolyckan i Luleå för snart två år sedan. Han säger sig idag vara besviken på det svenska rättsystemet.

När nästan två år har gått efter kalkugnsolyckan konstaterar åklagaren att ärendet hinner preskiberas, då vållande till kroppsskada har en preskriptionstid på två år. Efter det kan inte längre arbetsmiljöansvariga i chefsleden lastas för olyckan, utan då gäller företagsbot.

Gustaf Seppelin Sollis då 23-årige kamrat avled av sina skador och i det fallet har åklagaren ytterligare tre år på sig att väcka åtal. Något som Gustaf Seppelin Solli också förväntar sig ska ske.

– Det är ju fem års regel på dödsfall, så förhoppningsvis hinner de väcka åtal på det och det utgår jag ifrån att de gör, säger han.

Men en eventuell rättegång dröjer. Preskribtionstiden för arbetsplatsolyckan i november 2011 då sju personer skadades i samband med en explosion i en kalkugn på företaget Nordkalk i Luleå rinner iväg.

Gustaf Seppelin Solli som är en av de två som fick livshotande skador, men som överlevde hade förväntat sig att någon skulle ställas till svars.

– Det är väl ganska surt att det ska ta sådan tid att det hinner preskiberas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".