1 av 2
Från Esrange skjuts det redan idag upp både forskningsraketer och ballonger - nu vill man gå vidare mot nya mål. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Jörle är chef för samhällskontakter på rymdbolaget SSC. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Esrange vill skicka upp satelliter

1:33 min

Rymdraketbasen Esrange utanför Kiruna behöver moderniseras. Det finns också en ambition att i framtiden skicka upp satelliter som blir kvar i en bana runt jorden.

– Vi tittar på möjligheterna att modernisera och uppgradera Esrange. Vi vet ju alla att kommunikationer, transporter av uppgifter med datakablar och sådana saker är sådant som förändras över tid. Det handlar också om att hela anläggningen är byggd för 40-50 år sedan och där finns många saker att göra, säger Anders Jörle som är chef för samhällskontakter på rymdbolaget SSC.

Från Esrange skickas det iväg både forskningsraketer och ballonger. Just nu tittar man också närmare på om det i framtiden går att skicka upp satelliter.

Men då krävs det pengar.

– Sedan måste vi veta att det finns en efterfrågan på att genomföra den typen av satellituppskjutningar. Det tror vi är möjligt för det finns ingen annan plats i Europa som kan skjuta upp satelliter. Här har Esrange en unik möjlighet, säger Anders Jörle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista