Sjuksköterskan Susanna Löv kan inte se hur den här situation ska lösas. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.

Övertiden ökar för sjuksköterskorna i Norrbotten

"Jobb från sju på morgonen till tio på kvällen"
1:44 min

Övertidsarbetet för sjuksköterskorna i Norrbotten har ökat med 70 procent de senaste fyra åren. Nu protesterar Vårdförbundet och uppmanar medlemmarna att säga nej till övertid.

Dock är det inte så enkelt som det kanske låter att säga nej till övertid. Det säger Susanna Löv, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen i Sunderby Sjukhus.

- Säger vi nej, blir det beordrad övertid istället. Jag kan inte se hur jag ska ha ett hopp om att det här ska lösas.

På intensivvårdsavdelningen på Sunderby Sjukhus ska det jobba 44 sjuksköterskor. Idag är de 28 stycken, det saknas alltså 16 sjuksköterskor. Detta innebär att när personalen får sitt schema för en tio-veckors period, så saknas det personal till 300 arbetspass.

Med ökat arbete, kommer också ökad risk för att äventyra patientsäkerheten. Och hand i hand med övertidsarbete går också ett ökat antal sjukskrivningar bland sjuksköterskor.

- Som det är nu så är läget akut. Det är svårt att se något ljus i tunneln, säger sjuksköterskan Susanna Löv.

Vårdförbundet vill att medlemmarna ska säga nej till övertid. Katarina Johansson, ordförande i Vårdförbundet norrbotten, säger att det här är en högt prioriterad fråga och att de hoppas kunna förändra sjuksköterskornas arbetssituation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".