Salmonella på två mjölkgårdar i Norrbotten

Statens veterinärmedicinska anstalt har gjort analyser av tankmjölk för att undersöka hur utbrett salmonella är bland svenska mjölkkor. Undersökningen omfattar samtliga mjölkbesättningar i Sverige.

I Norrbotten undersöktes 106 gårdar, två gårdarna i länet uppvisade tecken på salmonellainfektioner.

Resultaten för hela landet visar att det finns spår av salmonella hos tre procent av besättningarna. I Norrbotten är den siffran strax under två procent.

– En förekomst av salmonella på tre procent är bra sett i ett internationellt perspektiv. Det är också glädjande att det inte finns några tecken på ökning sen den förra, undersökningen, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Syftet med undersökningen var att få en uppfattning om hur utbredd salmonella är bland svenska nötkreatur, inte att hitta enskilda smittade besättningar. Därför kommer inga uppföljande provtagningar eller åtgärder i form av restriktioner att genomföras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".