1 av 2
Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg besöker Jokkmokk och idag. Foton och montage: Sveriges Radio.
2 av 2
Niklas Spiik, Jåkkåkaska sameby. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio
Jokkmokk

Landshövdingen mitt i gruvkonflikten

"Motsättningar kan leva kvar länge"
1:38 min

Idag besöker Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg Jokkmokk. Han är där för att själv bilda sig en uppfattning om den konflikt som blossat upp mellan gruv- och rennäring.

– Det viktigaste för mig är att få en ordentlig bild. Det är en sak att sitta i Luleå och följa det här via media. Jag vill ju känna det här på kroppen själv, säger Sven-Erik Österberg.

Han oroar sig för situationen i Jokkmokk och Kallak.

– Motsättningar på mindre orter har en förmåga att leva kvar väldigt länge. Jag tror det är väldigt viktigt framgent att försöka få igång en dialog ordentligt. Alla vill ju att man ska kunna leva i en bra symbios och att man ska kunna fungera i samhället på ett bra sätt, oavsett vad man har tyckt i gruvfrågan, säger Österberg.

Landshövdingen träffade under förmiddagen representanter för berörda samebyar. Bland andra Niklas Spiik från Jåkkåkaska sameby.

– Vi försöker ju framföra att vi klarar inte fler exploateringar i området. Vi har vattenkraft, vi har skogsbruk, vi har fria frilutftsliv, vi har jakten och mycket annat som vi måste samarbeta med. Det går inte längre.

Hur tycker du landshövdingen tog emot informationen?

– Jag tycker ändå att man har fått en bra känsla av det hela. Man förstår ju att han inte tar ställning i frågan om ja eller nej till en gruva, men det har ändå varit ett givande samtal, säger Niklas Spiik.

Landshövdingen ska under dagen träffa även kommunledning samt representanter för gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines.

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".