1 av 2
Gilles Apap är såväl solist som dirigent under veckans turné med Norrbottens Kammarorkester. Foto: Lena Callne, Sveriges Radio
2 av 2
Gilles Apap, med världen som arbetsfält, vilket fiollådan vittnar om. Foto: Lena Calln, Sveriges Radio.
Norrbotten

Världsviolinist utan noter inspirerar

5:44 min

Han har världen som arbetsfält och har precis landat i Norrbotten: Gilles Apap, fransk-algerisk violonist som dels ska agera solist, dels leda Norrbottens kammarorkester under en turné i länet.

"Han kan inte spela en ton utan att den fascinerar" är en recensents omdöme kring den genreöverskridande violonisten Gilles Apap. Han är klassiskt skolad men lika hemmastadd bland folkmusiker som i symfoniorkestern. Bluegrass och irländsk jig kan fånga honom på samma sätt som Vivaldi; vilket för övrigt är en av de kompositörer som blir representerade under veckans konsertturné i Norrbotten.

- Mina spelmansvänner menar att de klassiska musikerna saknar "groove", men då säger jag; försök gör det som de gör rent tekniskt och sen dessutom förvandla det till musik. Klassisk musik är mycket som elitidrott, men utan känsla blir det inte musik.

Anders Löfgren är kontrabasist i Norrbottens kammarorkester och ser det musikaliska samarbetet med Gilles Apap som ett äventyr.

- Det är spännande och inspirerande. Han är väldigt "spelmannig" på så sätt att han inte har några noter men kan ändå haka på precis var som helst i stycket. Det kommer att bli en härlig konsert!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista