Folke Hieta (S), kyrkorådets ordförande i Pajala. Foto Eva Kvist/Sveriges Radio.

Ojämlika begravningsvgifter i Norrbotten

1:47 min

Pajalaborna betalar mer än tre gånger så mycket i begravningsavgift som Gammelstadsborna. På en normalinkomst blir det tusen kronor mer per år.

Kostnaden är 55 öre per intjänad hundralapp i Pajala församling, men bara 16 öre i Nederluleå församling. På en månadsinkomst på 21 000 kronor blir skillnaden 1 000 kronor per år.

– Vi har sju kyrkogårdar i församlingen och samtliga ligger långt från centralorten, säger Folke Hieta (S), som är kyrkorådets ordförande i Pajala.

Begravningsavgiften är en obligatorisk avgift som betalas av alla som är folkbokförda i Sverige. Begravningar är statens ansvar, men kyrkan tar hand om det praktiska och varje församling sätter sitt pris i proportion till sina omkostnader.

Tidigare hade man egna församlingar i bland annat Junosuando och Korpilombolo. Nu är alla gamla församlingar i kommunen sammanslagna i Pajala församling.

– Det innebär att det blir dyra omkostnader. Det är resor till och från de här ställena, sen är det fastigheter som ska underhållas, säger Folke Hieta.

Det ska införas en enhetlig begravningsavgift i hela landet, men först 2016. Det bestämde Riksdagen så sent som i slutet av maj.

– Det gagnar i alla fall glesbygden, avslutar Folke Hieta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista