En brand rasade i Kristinebergsgruvan, Lycksele, för en dryg vecka sedan. Foto: Erland Segerstedt/Scanpix.

Antalet gruvolyckor i Sverige ökar

2:40 min

Antalet arbetsplatsolyckor som sker i och vid gruvor har ökat under de senaste åren trots att antalet gruvarbetare inte blivit fler. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.

Gruvarbetaren Rune Lundberg blev instängd i  Kristinebergsgruvan i Lycksele när det brann där för drygt en vecka sedan.

– Fan kompressorn brinner. Det brinner. Det brinner så mycket och vi kan inte släcka - du är ju instängd.

I nära fem timmar satt han fast i sin hytt på tusen meters djup när det brann innan han räddades

– Jag tänkte för mig själv: Rune ta det lugnt, hetsa inte upp dig, Rune hetsa inte upp dig, säger Rune Lundberg. 

Antalet arbetsplatsolyckor inom gruv- och mineralbrytningen fortsätter att öka, enligt Arbetsmiljöverket. Ifjol var det 161 personer som skadade sig på jobbet i gruvan. Det är 18 personer fler jämfört med året innan. Under de senaste fem åren har det årligen inträffat omkring 140 olyckor som lett till sjukfrånvaro.

De flesta olyckorna sker i samband med järnmalmsbrytning och de vanligaste olyckshändelserna är med handverktyg eller att någon trampar fel. Bland de allvarliga tillbuden rör sig dom flesta händelserna om att gruvarbetare skadar sig på fallande och flygande föremål och i samband med explosioner.

Jan Andersson, är arbetsmiljöinspektör jobbar med att inspektera gruvor på Arbetsmiljöverket. Han menar att orsaken till ökningen kan vara brister i utbildning hos gruvarbetare och att det pågår stora gruvprojekt i Sverige

– Det som har skett en ökning som vi ser är att entreprenörer råkar ut för olyckor många gånger och de här som kommer ner under jord kanske inte har den bakgrund som man skulle kunna kräva, rent utbildningsmässigt att en gruva är en annan miljö att arbeta i. Men det är väl det att det har varit väldigt stora projekt där det i princip blir både bergarbete och bygga anläggning, säger Jan Andersson.

Gruvbolaget LKAB berättar att de gör mycket för att förbättra säkerheten för deras anställda i gruvan.

 – De sista fyra-fem åren har vi lagt väldigt mycket energi på att göra det bättre än det har varit. Det var inte dåligt innan heller, men vi har haft några större tillbud och med anledning av det har vi gjort ganska mycket åtgärder, säger Anders Lindholm, gruvchef i gruvan i Kiruna.

Gruvarbetaren Rune Lundberg kom själv på sin räddning genom att göra sin egen skyddskammare i hytten på sitt borraggregat. Nu hoppas han att gruvindustrin ska ta till sig hans erfarenheter och öka säkerheten i gruvorna.

– Det var väldigt tur att det var jag. För om det hade varit en nybörjare hade vi haft ett dödsfall. A och O var att övertala sig själv att vara lugn, säger Rune Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista