Katten Gummans bukskott på röntgenbilden. Foto: Privat.

Lösspringande katter i Gällivare lever farligt

En katt som kommit hem med ont i baken visade sig ha blivit skjuten med en spetsig luftgevärskula. Katten hade tur som överlevde och distriktsveterinären uppmanar nu kattägare att kolla sina djur när de kommer hem efter att ha varit ute.

Den aktuella katten är en så kallad utekatt, och det var när hon kom hem efter en tur utomhus som ägarna upptäckte att katten hade ont i baken. När de undersökte katten visade det sig att den hade ett sår att man bestämde sig för att uppsöka veterinär.

När distriktsläkaren Peter Zaff fick se sårhålet blev han misstänksam och en röntgen visade det han misstänkte. En spetsig luftgevärskula har gått in uppe på korsryggen och trängt långt ner i buken - dessbättre utan att tillfoga någon livshotande skada.

– Den här katten har haft tur. Kulan har missat både korsryggen, stora kroppspulsåldern och urinblåsan och helt enkelt lagt sig till ro nere i buken, säger Peter Zaff.

– Katten mår efter omständigheterna bra, och i nuläget kommer vi inte att göra något åt kulan, utan endast behandla sårskadan.

Det är inte första gången Peter Zaff tagit emot en katt som bevisligen blivit skjuten.

– Nej, vi hade ett annat fall här i Gällivare för fyra år sedan, det stämmer. Men personligen tror jag att mörkertalet är stort. Dels finns det ju en del vildkatter som ju hittas döda nu och då, av vad eller varför de dött vet vi ju inte alltid.

– Men det finns också katter vars skador är så pass lindriga att ägarna kanske inte ens märker dem, sår som helt enkelt läker utan att ägarna ens är medvetna om att katten haft dem.

Peter Zaff vill i första hand uppmärksamma alla kattägare om att det finns människor som inte drar sig för att skjuta med luftgevär eller andra vapen på lösspringande katter. Han tycker också att ägarna ska kolla sina katter ordentligt när de kommer hem efter sina utflykter för att förvissa sig om att de är oskadda.

– Och så tycker jag att föräldrar ska prata med sina barn och ungdomar om hur man ska använda exempelvis ett luftgevär. Och dit hör inte att skjuta prick på katter eller andra djur, säger Peter Zaff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista