Statssekreterare Håkan Ekengren i Näringsdepartementet. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Norrbotten

Sällsynta metaller ska återvinnas mer

1:28 min

Sverige måste bli bättre på att återvinna metaller och mineraler. Det tycker regeringen som idag tar beslut om att ge myndigheten SGU  i uppdrag att tillsammans med Naturvårdsverket titta närmare på hur stor potential det finns att återvinna sällsynta metaller.

– Vi behöver bli bättre på att återvinna den metall och mineral som vi använder i Sverige. Framför allt tar det sikte på det som kallas för kritiska mineraler som det finns för lite av. Hela Europa är beroende av Kina eller andra länder för att komma åt de strategiska mineralerna, säger Håkan Ekengren som är statssekreterare på Näringsdepartementet.

Det handlar om eftertraktade metaller som är viktiga för att kunna tillverka till exempel vindkraftverk och elbilar.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, ska tillsammans med Naturvårdsverket undersöka hur stora möjligheter det finns att utvinna och återvinna sällsynta metaller i Sverige.

Uppdraget sträcker sig fram till slutet av nästa år och ingår i den mineralstrategi som regeringen antog tidigare i år.

– Så att man ökar återvinningsgraden av saker som vi slänger på soptippen eller som vi bestämmer för att inte använda mer. Den tror vi är ganska stor och där har vi ingen 100-procentig kontroll och där måste vi bli bättre, säger Håkan Ekengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista