Hans Stiglund, biskop i Luleå Stift. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Dyrt i Pajala - billigt i Nederluleå

1:40 min

Nu har Riksdagen tröttnat på orättvisan och bestämt att det ska bli ett enhetligt system för begravningsavgiften - men kyrkan var emot.

– Jag tror inte att det var den enhetliga avgiften kyrkan var emot, utan det var att man i förslaget från departementet hade föreslagit hur vi skulle strukturera upp samverkan. Det tyckte vi att vi själva skulle få fundera över först, säger Hans Stiglund, biskop i Luleå Stift.

Pajala har tre gånger så hög avgift som Nederluleå. Pajala har sju kyrkogårdar med långa avstånd emellan. Nederluleå har Gammelstads kyrkogård. Årsavgiften är 1000 kronor högre per år i Pajala för en normalinkomsttagare.

– Vi måste se över möjligheterna att spara och möjligheterna att samverka mellan de olika församlingarna för att få ned kostnaderna, säger Hans Stiglund.

Församlingarna har en självständighet att driva sin begravningsverksamhet och räknar ut sina kostnader för personal, maskiner, fastigheter, skötsel och underhåll av kyrkogårdarna. Församlingarna har inte en enhetlig syn på hur kyrkogårdar ska förvaltas. Biskopen kan påverka med argument och samtal, men beslutsrätten ligger i församlingarna.

– Länsstyrelsen kontrollerar att församlingarna får täckning för sina kostnader och att de inte gör vinst, säger Hans Stiglund.

Riksdagen har nu bestämt att avgiften ska bli enhetlig. Först 2016. Hans Stiglund har ingen lösning innan dess, men 2016 måste kyrkan införa ett system som liknar kommunernas skatteutjämningssystem.

– Det är vad Riksdagen och departementet är ute efter, men jag tror inte det löser Pajalas situation på kort sikt, säger Hans Stiglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista