Hot och våld på skola i Luleå

Våld och hot om våld från elevhåll har förekommit på Hertsöskolan och arbetsmiljöverket ställer nu krav på åtgärder från kommunen.

Arbetsmiljöverket hotar med vite om det inte sker ett antal åtgärder för att förbättra arbetsmiljösituationen för lärare och elever. Luleå kommuns skolchef Sture Bryggman bekräftar att det varit hotfullt på Hertsöskolan i Luleå.

- Vi ska inte sticka under stolen med att det har förkommit incitament som indikerar på hot och våld, säger Sture Bryggman.

Arbetsmiljöverket ställer enligt Sture Bryggman krav om att det ska finnas personer på skolan, med erfarenhet av utagerande och våldsamma elever, som ska arbeta
nära den eller de elever som hotat och använt våld. På så sätt hoppas man kunna garantera säkerheten för övrig personal och elever på skolan. Nu ska tre personer anställas för att det här ska bli möjligt enligt Sture Bryggman.

- Vi kommer att ha extrapersonal nu som tittar både på rasterna, och på lektionstid och så vidare. Det är väl inte någon absolut optimal lösning på lång sikt men vid ett akut läge måste vi agera för att garantera säkerheten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".