1 av 2
Hans Stiglund, biskop i Luleå Stift. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
2 av 2
Kyrkopolitikern Sven Ivar Lidström (S). Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Biskopen på dubbla stolar

1:30 min

Biskopen i Luleå stift sitter på dubbla stolar. Hans Stiglund är både högste tjänsteman i stiftet och ordförande i stiftsstyrelsen.

Det är en mycket ovanlig kombination i svenska organisationer. Det är som om Landsorganisationens kanslichef Birgitta Heijer skulle vara LO-ordförande, eller som om Luleås kommunchef Anne Karlenius också skulle vara ordförande i kommunstyrelsen.

Maktfördelningen i stora organisationer bygger traditionellt på att styrelsen fattar besluten och tjänstemännen verkställer.

– Det på grund av att kyrkan är kyrka, som det finns en alldeles speciell organisation, säger Sven Ivar Lidström (S), avgående vice ordförande i stiftsstyrelsen.

Sven Ivar Lidström har inga problem att acceptera den maktposition biskopen har i stiftet. Han betonar att stiftsstyrelsen består av 11 personer och att biskopen bara har en röst och att biskopen inte enväldigt kan styra vilka ärenden som ska behandlas i styrelsen.

– Det är inte ordföranden som bestämmer stiftets politik, det gör stiftsstyrelsen på uppdrag av stiftsfullmäktige, säger Sven-Ivar Lidström.

Den speciella organisationen i kyrkan bygger på 100-åriga traditioner att biskopen är överhuvud. I dagens organisation innebär det att styra både det andliga och det världsliga. Då är frågan om biskopen behöver några politiker i verksamheten.

– Det är viktigt att medlemmarnas inflytande ska vara stort i framtiden och vi vill lyfta fram betydelsen av en öppen folkkyrka. Det är där vi har möjlighet att forma kyrkans praktiska verksamhet, säger Sven Ivar Lidström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista