I dammen i Kiruna finns apatit så att det skulle räcka till produktion av apatitslig under minst 20 år framöver. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
Malmfälten

LKAB kan ha hittat teknik för att tjäna pengar på gruvslammet

"Vi tycker kanske att vi har en hittat en teknik"
1:20 min

Senare i höst bestämmer sig LKAB för om man ska gå vidare med planerna på att utvinna apatit och sällsynta jordartsmetaller från sina avfallsdammar.

– Vi har kommit till ett läge där vi måste ta ett beslut om vi ska jobba vidare med projektet eller inte. Vi tycker kanske att vi har hittat en teknik som gör det möjligt för oss att fånga värdet både ur apatiten och ur de sällsynta jordartsmetallerna, säger Per-Erik Lindvall som är teknik- och affärsutvecklingschef.

I gruvbolagets avfallsdammar ligger restprodukter som har renats bort från järnmalmen. Det rör sig om mineralen apatit som kan användas för att göra konstgödsel. Där finns också sällsynta jordartsmetaller som behövs för att tillverka till exempel mobiltelefoner och bilar.

Att utvinna apatiten och de sällsynta jordartsmetallerna skulle kunna ge extra miljarder i gruvbolagets kassa. Men det svåra är att separera dem från varandra.

– Det är inte lätt, det tar tid. Men nu tycker vi kanske att vi har en uppfattning om hur det här ska kunna göras, säger Per-Erik Lindvall.

Men skulle det inte kunna vara värt att bara gå vidare med apatiten?

– Jo, det skulle det kunna vara för apatiten är en eftertraktad produkt. Men det känns inte riktigt resurseffektivt för vi vill gärna hitta en teknik så att vi också får betalt för sällsynta jordartsmetaller som i så fall skulle finnas i apatitprodukten, säger Per-Erik Lindvall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".