Eva Beselin är rådman vid förvaltningsrätten Luleå och har hand om ärendet. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.

Vikariekris kan slå hårt i Bodens skolor

"Vi kan inte få tag i de vikarier vi behöver"
1:32 min

Det kan bli akut brist på vikarier i Bodens skolor och förskolor inom kort. Orsaken är att upphandlingen mellan kommunen och bemanningsföretaget Student Consulting överklagats och under den tid som förvaltningsrätten arbetar med saken stoppas allt samarbete mellan parterna.

Maria Lundgren är skolchef i Bodens Kommun och hon säger att det påverkar såväl personal som barn och föräldrar.

- Det som händer är att vi inte kan få tag på de vikarier vi behöver, så vi går kort om folk på alla kommunala förskolor och skolor. Det är djupt olyckligt, säger Maria Lundgren.

Om det är så att det verkligen blir en vikariekris och exempelvis utbildningen blir lidande, så kan förvaltningsrätten se över sitt beslut att frysa samarbetet mellan kommunen och Student Consulting.

Eva Beselin är rådman och har hand om ärendet. Hon säger att om Bodens Kommun vill att de ska pröva ärendet på nytt, så gör de en ny skadebedömning.

- Lider Bodens kommun större skada än leverantören, alltså bemanningsföretaget Medarbetare i Norr som överklagat, så kan vi fatta ett nytt beslut, säger Eva Beselin.

Huruvida Bodens kommun kommer att hamna i en krisartad situation återstår att se. Men Maria Lundgren säger att föräldrar inte bör oroa sig.

- Vi gör allt vi kan för att det här inte ska drabba barnen. Det är ju för dem vi finns, säger skolchefen Maria Lundgren.

Detta har hänt:

Under 13 års tid har Bodens kommun haft ett avtal gällande vikarieverksamhet på förskolor och skolor med bemanningsföretaget Medarbetare i Norr. Det visade sig dock att det inte genomförts någon upphandling med Medarbetare i Norr under de åren. Kommunen hade alltså inte följt lagen om upphandling, LOU.

Eftersom kommunen är skyldig att genomföra en upphandling när värdet överstiger ett visst belopp, så påbörjade Bodens kommun en offentlig upphandling. De fick in ett förslag, från en tredje aktör, som inte var kvalificerad och fick då genomföra en direktupphandling. Då vände sig kommunen först till bemanningsföretaget Medarbetare i Norr, som tackade nej till förslaget.

I nästa steg kontaktades Student Consulting och ett avtal slöts. Men Medarbetare i norr har reagerat på att det ändrats en hel del i den upphandling som Student Consulting erbjöds, och överklagade då till förvaltningsrätten.

Nu väntar förvaltningsrätten på att få ett uttalande från Student Consulting i frågan och vill fatta ett beslut i ärendet så fort som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".