1 av 2
Kerstin Hedström är konstnären bakom den första utställningen på Luleå airports nya konstvägg. Foto: Lena Edenbrink/Sveriges Radio
2 av 2
Anna Kowal-Lindbäck, marknadschef på Luleå Airport. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Luleå Airport satsar på lokal konst

I dag invigde Luleå Airport sin nya konstvägg, ett galleri i miniformat som ska få flygplatsbesökarna att stanna upp en stund.

Den nya konstväggen är ett samarbete med Konst i Norr och först ut är konstnären Kerstin Hedström som ställer ut både keramik och en sorts svävande skulpturer.

Anna Kowal Lindbäck, som arbetar med marknadsföring och information på Luleå Airport, berättar att tanken är att bjuda flygplatsbesökarna på något oväntat.

– Många tillbringar ju en hel del tid här på flygplatsen, om man ska resa på charterresa till exempel eller om det blir förseningar i flygtrafiken. Då vill vi att de ska bli lite överraskade och få en upplevelse, kanske lära sig något nytt eller bli inspirerade.

Efter jul blir det en ny utställning, vem konstnären är är fortfarande hemligt, men Anna Kowal Lindbäck tänker sig också andra aktörer i framtiden.

– Jag vill gärna ha ett samarbete med Luleå tekniska universitet, det kan ju finnas forskningsprojekt som går att visa upp här i terminalen, och det kan ju finnas andra projekt i länet som det kan finnas anledning för oss norrbottningar att känna oss stolta över och dela med oss av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".