Hans Utstrand är stadsarkitekt i Kiruna kommun. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Ändrade rutiner ska ge snabbare bygglov i Kiruna

"Det gäller att få stopp på det här hjulet"
1:39 min

Kiruna kommun har under en lång tid fått kritik för långsam hantering av bygglov. Nu försöker kommunen ändra på det.

Hans Utstrand är stadsarkitekt i Kiruna och han säger att kommunen har en hanteringstid av ärendena på cirka tio veckor.

– Det har hittills inte fungerat. Vi ligger efter med ärendena. Ligger man efter blir det svårt att hinna ikapp, det blir sämre och sämre. Det gäller att få stopp på det här hjulet och få det att sakta gå åt rätt håll. Det tror jag vi lyckas med under hösten och fram till årsskiftet, säger Hans Utstrand.

I dag arbetarfem personer på bygglovskontoret. Men de ska bli sju. Det genom att ersätta en anställd som slutade i våras. Dessutom ska ytterligare en person anställas.

Sedan måste det ske en förbättring av det system som används för att lagra ärendena i datorn. Där har det funnits brister, säger Hans Utstrand.

– Sedan ska vi göra en förändring på bygglovsexpeditionen. Vi ska ha telefonsvar mellan klockan 9 och 12 och efter det svarar vi inte i telefon. Då kan vi jobba med ärendena.

Så här säger Hans Utstrand om den kritik som har framförts om långsam hantering.

– I mångt och mycket är den helt berättigad på grund av att vi har haft brist på bygglovsinspektörer. En del av kritiken håller jag inte med om, och jag tycker att det beror på att många av de sökande kommer in med handlingar som inte är fullständiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".