Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Havsbotten ska kartläggas

Publicerat måndag 16 september 2013 kl 07.48
"Vi gör ju det här för att få säkrare sjötrafik"
(1:29 min)
1 av 5
Med hjälp av olika datorer kan man sjömäta havsbotten med stor detaljrikedom. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
2 av 5
Pontus Bengtsson, befälhavare och sjökapten på fartyget Jacob Hägg som sjömäter havsbotten i Bottenviken. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio
3 av 5
Fartyget Jacob Hägg sjömäter havsbotten utanför Luleå. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
4 av 5
Pontus Bengtsson, befälhavare och sjökapten på fartyget Jacob Hägg, tillsammans med två personer i besättningen. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
5 av 5
Här bearbetas den information som den moderna tekniken för att mäta botten samlat in. Bilden visar en detaljerad bild på ett vrak på havsbotten. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.

Stora delar av svenska havsbotten är fortfarande outforskad, men med ny teknik kan man nu få fram viktig information om havsbotten, för såväl sjökort och farleder som placering av vindkraftsverk och forskning.

Just nu pågår insamling av djupdata för det svenska havsområdet och fartyget Jacob Hägg mäter i Bottenviken.

Målet är att djupdata för hela det svenska havsområdet ska vara digitaliserat senast 2015, vilket innebär att man gör både nya mätningar och digitaliserar de gamla mätningarna som finns, en del så gamla som från slutet av 1800-talet.

Det personalen på fartyget Jacob Hägg gör nu, är att samla in ny data med moderna metoder som bland annat ger tredimensionella bilder av havsbotten. Dessa bilder innehåller stor detaljrikedom.

-- Ser vi en bil på botten, så ser vi med stor säkerhet också vilket bilmärke det är, säger Pontus Bengtsson, som är befälhavare o sjökapten ombord.

Huvudsyftet med mätningarna är att ta fram underlag för säkrare farleder på havet. Ju mer man vet om havsbotten, ju bättre sjökort kan Sjöfartsverket ta fram och därmed minskar också risken för att fartyg går på grund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".