Det går trögt för sågverksindustrin

Den svenska sågverksindustrin har fortsatta problem med lönsamheten, något som i första hand beror på den starka kronan. Trots det konstaterar både arbetsgivarorganisationen Skogsindustrierna och Sågab, branschorganisation för de privata köpsågverken i Norrland, att situationen för sågverken förbättrats jämfört med för ett år sedan.

Vissa tecken tyder på att efterfrågan på trä är på väg att förbättras. Under sommaren har en stor del av sågverkens lager mer eller mindre tömts, faktum är att lagren av sågade trävaror i dag är de lägsta någonsin.

En stark kronkurs innebär att sågverken har svårt att få betalt för sin råvara, ett problem man delar med resten av svensk industri.

Detta beror dels på relativt höga leveranser till i första hand England, men också på att produktionstakten på sågverken varit och fortsatt är låg.

Christer Lundberg, ordförande för Sågab, konstaterar att sågverksindustrin just nu ser en förbättring men vill inte gå så långt att kalla det som skett för en uppgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".