Foto: Erik G Svensson/Scanpix
Norrbotten

Föräldrar missnöjda med stora barngrupper

1:36 min

Nio av tio föräldrar i landet i stort är nöjda med förskolan och tycker att deras barn är trygga och att pedagogiken är bra.

Men många föräldrar är samtidigt missnöjda med barngruppernas storlek - och det gäller både i förskola och på fritids.

En tredjedel av föräldrarna i riket tycker att fritidsgrupperna är för stora och här i länet utmärker sig några kommuner med ännu fler missnöjda föräldrar: Det handlar om Arjeplog, Gällivare, Älvsbyn, Luleå och Kiruna. I Kiruna är nästan hälften av föräldrarna missnöjda med för stora fritidsgrupper.

I riket i stort är genomsnittet 40 barn i varje fritidshemsgrupp.

Inom förskolan är föräldrarna i hälften av Norrbottens 14 kommuner mer nöjda än rikssnittet och tycker att barngrupperna i förskolan i mycket hög grad eller ganska hög grad uppfyller deras behov och önskemål.

Framför allt kan man se att föräldrar i länets mindre kommuner som t ex Pajala, Överkalix, Övertorneå och Haparanda är mest nöjda med gruppstorlekarna.

När det gäller den generella trenden i stort tycker Skolverket att man har fått bekräftat vad man tidigare redan visste.

- Vi har tidigare lyft att vi på Skolverket anser att grupperna är stora, framför allt på fritidshem. Och just i fritidshem blir grupperna allt större. Och vi har lyft att vi har varit oroliga för detta. Och nu får vi bekräftat att även föräldrarna känner oro för detta, säger Åsa Nordström, som jobbat med undersökningen på Skolverket.

Föräldern Linda Engman på Örnäset i Luleå kommun har tre barn inom förskolan och på fritidshem och tycker att hon märkt av att grupperna har blivit större och skulle vilja ha det på ett annat sätt. Men är osäker på om det går.

- Det är ju så det är idag. Men man skulle vilja att det vore mindre grupper så att de kan göra mer. Jamen typ bara att åka ut till ett badhus eller nånting!

Totalt har 124 000 föräldrar deltagit i Skolverkets undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista