Nikkaluokta fjällkapell med vattnet i bakgrunden. Foto: Håkan Sjunnesson.
Malmfälten

Odrickbart vatten vid Nikkaluokta

Vistasdeltat i Nikkaluokta, ett par mil väster om Kiruna, visar på skyhöga halter av kolibakterier - bakterier som man garanterat blir sjuk om man dricker vattnet. Det konstaterar Kiruna kommun som nu tagit prover på vattnet efter flera års påtryckningar från boende i närområdet.

Vistasdeltat i Nikkaluokta visar på skyhöga halter av kolibakterier - bakterier som man garanterat blir sjuk om man dricker vattnet. Det konstaterar Kiruna kommun som nu tagit prover på vattnet efter flera års påtryckningar från fritidsboende och andra i närområdet.

Reningsverket i Nikkaluokta misstänks ligga bakom de höga värderna av kolibakterier, enligt Norrbottens-Kuriren. Det är Gällivare kommun som är ansvarigt för reningsverket och enligt den ansvariga miljö- och byggchefen Antero Ijäs kommer man nu kontrollera källan till de farliga bakterierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista