Landstingsledningen fick bakläxa

Det blev bakslag för landstingsledningen på onsdagen på förslaget att landstingsstyrelsen ska besluta om nedskärningar av antalet vårdplatser i stället för att fullmäktige ska göra det.

Hela oppositionen kritiserade förslaget på landstingsfullmäktige på onsdagen och en av dem var Stefan Tornberg (c), som talade om att det finns trovärdighetsproblem i landstinget och om det finns misstro mot landstinget så måste fullmäktige ta besluten. 

Men landstingsrådet Kent Ögren (s) tyckte att det här inte är en fråga för fullmäktige. Det ska i stället besluta om volymen på anslagen, hur vårdens processer ska se ut och hur kvalitetssäkring av vården ska göras.

Under mötet med landstingsfullmäktige kritiserades förslaget och det talades om att det var fel att ge landstingsstyrelsen frisedel att besluta om antalet vårdplatser och att det var fel att centralisera och att fullmäktigemötena inte fick bli ett spel för galleriet.

Landstingsledningen backade också från sitt förslag att det skulle gälla fortsättningsvis till att enbart gälla vårens nedskärningar.

Men oppositionen lät sig inte nöja och krävde återremiss av hela frågan och det fick de också igenom.

Göran Hedberg i Norrbottens sjukvårdsparti tyckte att landstingsledningen nu fått en knäpp på näsan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".