1 av 3
Det var mycket information till allmänheten under dagen med öppet hus. Foto: Filip Hannu/Sveriges Radio.
2 av 3
Enhetschefen för LSS råd och stöd, Agneta Jatko. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.
3 av 3
Enhetschefen för LSS råd och stöd, Agneta Jatko, visar runt i de nya lokalerna. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.

Luleå och Boden gör gemensam sak för bättre stöd till funktionshindrade

1:40 min

Boden och Luleå har slagit samman sina enheter för särskilt stöd för funktionshindrade. Målet är att få bättre samarbete mellan de olika delarna och i går var det öppet hus i de nya lokalerna.

Att samla ihop enheterna ska göra att kompetensen ökar genom ökade kontakter, men det ska också spara tid.

– Vi kanske inte ägnar för mycket tid åt sånt som vi alla redan gör. Det kanske räcker att några stycken gör just den grejen och det betyder att vi får snabbare handläggning.

Tidigare har avdelningarna varit utspridda runt om i Luleå och det har även varit en avdelning i Boden. Men nu arbetar alltså 30 personer på Köpmangatan i Luleå.

– Det syftar ju naturligtvis till syvende och sist för dem som det är till för. Att det ska bli bättre för dem och det verkar det kunna bli, säger landstingsdirektör Mats Brännström.

Istället för att skicka mail mellan enheterna ska personalen nu bara kunna gå till grannkollegan och diskutera för att hitta lösning. Det underlättar det dagliga arbete för psykologen Roger Nilsson.

– I och med att vi kan samarbeta närmare med varandra så hjälper det brukarna i slutändan - helt klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista