SSR nobbar regeringens inbjudan till dialog

Svenska samernas riksförbund, SSR, vill inte vara delaktig i regeringens uppdrag om en dialog mellan gruvnäringen och rennäringen.

I ett brev uppmanas också berörda samebyar att inte heller delta i dialog eller samråd utifrån de förutsättningar som getts i uppdraget och som anses vara utformat utifrån gruvnäringens intressen, rapporterar Oddasat.

SSR anser att lagstiftningen måste ändras innan en dialog mellan gruv- och rennäring kan ske. Detta för att harmonisera med de åtaganden som Sverige förbundit sig att följa gentemot det samiska folket.

Svenska samernas riksförbund ger nu sin syn på det uppdrag som länsstyrelsen i Norrbotten fått av regeringen, att ta fram en modell för samråd och dialog mellan gruv- och rennäring. Arbetet ska genomföras av Sametinget, SweMin och Svenska samernas riksförbund, SSR.

I brevet skriver SSR:s förbundsordförande Jörgen Jonsson:

– Uppdraget tillsammans med mineralstrategins utformande, samt regeringens beslut i Rönnbäcken/Tärnaby innebär ett tydligt ställningstagande från regeringen, att de inte har för avsikt, trots internationell kritik, att säkerställa möjligheterna för en långsiktig, hållbar och traditionell renskötsel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista