Foto: Jorge Dirk/Scanpix.

Resistenta bakterier allt vanligare i Norrbotten

2:12 min

Antibiotikaresistensen ökar i Norrbotten - och det trots att läkarna på vårdcentralerna blivit mer restriktiva med att skriva ut antibiotika. Och det här är en utveckling som oroar smittskyddsläkare Anders Nystedt. I värsta fall kan det leda till att patienter dör.

Det är framförallt två grupper av resistenta bakterier som oroar Anders Nystedt. Dels hudbakterier, så kallade Stafylokocker, där man ser en långsam ökning. I fjol hade man 30 fall och hittills i år är man uppe i 35.

Men ännu värre är enligt Nystedt att antalet fall av resistenta tarmbakterier ökar. Under hela förra året var det 105 fall och hittills i år är man redan uppe i 81.

– Det är jättefarligt. Det är mycket större dödlighet på den typen av infektioner än om man får en vanlig.

Enligt Anders Nystedt beror ökningen på att man runt om i världen skriver ut alldeles för mycket antibiotika. I många länder kan man till och med köpa den i snabbköpet utan recept.

I Sverige går det däremot åt rätt håll. Förskrivningen minskar och på vårdcentralerna i Norrbotten är minskningen åtta procent hittills i år jämfört med samma period förra året.

– I öppenvården ser det bra ut. Däremot använder vi för mycket antibiotika i slutenvården på sjukhusen. Där skrivs det fortfarande ut lite väl mycket och för säkerhets skull, säger Anders Nystedt.

Och bland norrbottningarna tycks det finnas en förståelse för att läkarna är försiktiga med att skriva ut antibiotika. Många som P4 Norrbotten pratade med tyckte att det var bra att läkarna är restriktiva. Hellre det än att de resistenta bakterierna får fäste, tyckte många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista