1 av 6
Ett Typhoon stridsplan står parkerad på F21 i Luleå. Foto: Filip Hannu/Sveriges Radio.
2 av 6
Flera stridsflyg av typen Typhoon står parkerade på F21 i Luleå. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.
3 av 6
Peter Greberg på F21 i Luleå. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.
4 av 6
Sam Cowen är en av flera britter som finns på plats under stridsflygsövningen Ace. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.
5 av 6
Stridsflyget Typhoon står parkerad på F21 i Luleå. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.
6 av 6
Brittiska stridsflyget Typhoon lyfter på F21. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.

Utländskt stridsflyg i norrbottniskt luftrum

1:40 min

Flygövningen Arctic Challenge Excercise, förkortad Ace, har nu dragit i gång. Det är en övning som pågår i Sverige, Finland och Norge med huvudbasen ligger i norska Bodö.

Övningarna startade i måndags och kommer att pågå till den 27 september. Totalt deltar 2 000 deltagare och 90 stridsflygplan. I Sverige finns basen på F21 i Luleå. Målet är att öva operationer tillsammans med andra länder för att vara beredda på en insats utomlands med utländska förband.

– Om vi skulle behöva åka utomlands för att genomföra något uppdrag så är det den här metodiken som används utav framförallt Nato-länder, säger Peter Greberg, ställföreträdande divisionchef på F21 i Luleå.

Det är första gången som det brittiska stridsflygplanet Typhoon deltar i en svensk övning. Planet har tidigare använts i bland annat NATO-insatser i Libyen.

– Vi är för som en del av övningen och vi har åtta plan här. Vi kommer att flyga sex flygplan på kvällen och sex flygplan på eftermiddagen. Det är verkligen en bra möjlighet för oss att träna tillsammans med våra vänner i scandinavien, säger Sam Cowen från det brittiska flygvapnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista