Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomar ska få mer att säga till om i Arvidsjaur

Publicerat onsdag 18 september 2013 kl 07.49
"Unga har liten möjlighet att påverka"
(1:41 min)
1 av 2
Medborgarprojektet ska öka ungdomars inflytande i samhället. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Från vänster: Angelica Andersson, verksamhetschef Sveriges ungdomsråd, Josefine Gillver, kommunsamordnare Sveriges ungdomsråd och Camilla Freedman, barn- och ungdomskulturchef i Arvidsjaur. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Igår fick Arvidsjaur besök av Sveriges ungdomsråd, som informerade politiker och tjänstemän från länet om det pågående Medborgarprojektet. Ett projekt som ska göra det enklare för ungdomar att påverka och delta politiskt i samhället.

- Unga medborgare har väldigt liten möjlighet att påverka det som sker i ett samhälle och därför behövs det extra åtgärder som visar hur man kan påverka, säger Camilla Freedman som är barn- och ungdomskulturchef i Arvidsjaur.

Och för att få ungdomarna i Arvidsjaur intresserade av samhällsfrågor, så har Arvidsjaur kommun tillsammans med elva andra kommuner i landet gått med i Medborgarprojektet.

Kommunerna har fått prova på olika metoder för att öka ungdomars inflytande och delaktighet i samhället.

- Och det kan vara allt från metoder som inte kostar någonting till metoder som kostar mycket och tar ganska lång tid beroende på vart man som kommun befinner sig i sitt arbete med ungdomar, säger Angelica Andersson, verksamhetschef för Sveriges ungdomsråd.

- Vi har jobbat för att ungdomarna i Arvidsjaur ska få komma i kontakt med politiker och tjänstemän i miljöer där de själva vistas, påpekar Camilla Freedman, barn- och ungdomskulturchef i Arvidsjaur som tror att kommunen skulle bli mer attraktiv om fler ungdomar skulle börja intressera sig i samhällsfrågor.

- Om ungdomarna själva tycker att de har möjlighet att påverka sin egen vardag, så leder det till minskad frustration och kriminalitet, säger Angelica Andersson, verksamhetschef för Sveriges ungdomsråd.

Medborgarprojektet är ett treårigt projekt som kommer att pågå fram till slutet av år 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".