1 av 2
Medborgarprojektet ska öka ungdomars inflytande i samhället. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Från vänster: Angelica Andersson, verksamhetschef Sveriges ungdomsråd, Josefine Gillver, kommunsamordnare Sveriges ungdomsråd och Camilla Freedman, barn- och ungdomskulturchef i Arvidsjaur. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Ungdomar ska få mer att säga till om i Arvidsjaur

1:41 min

Igår fick Arvidsjaur besök av Sveriges ungdomsråd, som informerade politiker och tjänstemän från länet om det pågående Medborgarprojektet. Ett projekt som ska göra det enklare för ungdomar att påverka och delta politiskt i samhället.

- Unga medborgare har väldigt liten möjlighet att påverka det som sker i ett samhälle och därför behövs det extra åtgärder som visar hur man kan påverka, säger Camilla Freedman som är barn- och ungdomskulturchef i Arvidsjaur.

Och för att få ungdomarna i Arvidsjaur intresserade av samhällsfrågor, så har Arvidsjaur kommun tillsammans med elva andra kommuner i landet gått med i Medborgarprojektet.

Kommunerna har fått prova på olika metoder för att öka ungdomars inflytande och delaktighet i samhället.

- Och det kan vara allt från metoder som inte kostar någonting till metoder som kostar mycket och tar ganska lång tid beroende på vart man som kommun befinner sig i sitt arbete med ungdomar, säger Angelica Andersson, verksamhetschef för Sveriges ungdomsråd.

- Vi har jobbat för att ungdomarna i Arvidsjaur ska få komma i kontakt med politiker och tjänstemän i miljöer där de själva vistas, påpekar Camilla Freedman, barn- och ungdomskulturchef i Arvidsjaur som tror att kommunen skulle bli mer attraktiv om fler ungdomar skulle börja intressera sig i samhällsfrågor.

- Om ungdomarna själva tycker att de har möjlighet att påverka sin egen vardag, så leder det till minskad frustration och kriminalitet, säger Angelica Andersson, verksamhetschef för Sveriges ungdomsråd.

Medborgarprojektet är ett treårigt projekt som kommer att pågå fram till slutet av år 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista