Budgeten: Inga förslag riktade direkt till Norrbotten

1:13 min

Den borgerliga alliansregeringens åttonde budget bjöd inte på några större överraskningar när den presenterades idag.

Förslagen som återkom var exempelvis ett femte jobbskatteavdrag, så kallade yrkesintroduktionsplatser för unga arbetslösa och höjt bostadsbidrag för familjer med hemmavarande barn.

Budgeten innehåller inga förslag som direkt riktar sig till Norrbotten.

Exempelvis finns ingenting om Norrbotniabanan, och bristen på bostäder tror alliansregeringen ska lösas genom att man dels minskar krånglet i byggsektorn, dels inför nationella byggnormer.

– Bristen på exempelvis studentbostäder har ju inte berott på att det inte finns de som vill bygga, utan på att en rad projekt överklagats i flera instanser, vilket lett till att planerade byggstarter skjutits på framtiden, säger Krister Hammarbergh, moderat riksdagsman från Norrbotten.

– Jag tror så här - det är de generella satsningarna som har gjort att Norrbotten i dag är ett framgångslän, vi har ju gått om Stockholm när det gäller tillväxt.

Hammarbergh fanns på plats i Luleå i dag för att tillsammans med de lokala partiföreträdarna Anders Pettersson (KD), Stefan Tornberg (C) och Thomas Olofsson (Fp) presentera alliansregeringens åttonde budget.

Bland de förslag som lyftes fram under presentationen finns också höjt bostadstillägg för pensionärer och en fritidspeng på 3 000 kronor per kalenderår till familjer som har någon form av ekonomiskt bistånd.

Kvinnojourerna - som under 2013 fått ett tillskott på 10 miljoner kronor - får nästa år ytterligare 13 miljoner kronor, alltså totalt 23 miljoner.

Dessutom vill regeringen premiera de kommuner som satsar på en väl fungerande flyktingmottagning, något man gör genom att införa ett så kallat prestationsstöd. Det kan innebär mer pengar till exempelvis Boden och Kiruna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista