Det finns förhöjda halter av kvicksilver i fisk på flera delar av länet. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.

Alla utsätts för hormonstörande ämnen

1:30 min

På 50 år har kemikaliproduktionen i världen ökat från mindre än 10 miljoner ton per år till 400 miljoner ton och det finns i allt från plast till byggmaterial. Ny forskning visar också att alla är utsatta för hormonstörande ämnen.

Forskningen presenterades i Kulturens hus i Luleå på onsdagen.

Kemikalierna i samhället kan kopplas till en rad olika sjukdomar. Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstad universitet tycker att vi borde fundera på hur vi lever.

– De här kan vara kopplade till en rad kroniska sjukdomar. Det handlar om astma, neuropsykiatrisk tillstånd och det kan handla om cancer. Det vill säga kroniska tillstånd som är stora folkhälsoproblem, säger Carl-Gustaf Bornehag.

Det handlar också om vad vi får i oss. Till exempel kan vi få i oss ett av de farligaste gifter som finns, kvicksilver, genom att fånga och äta fisk. Länsstyrelsen i Norrbotten har uppmätt förhöjda halter av kvicksilver i ett stråk som sträcker sig från Piteå i söder till Kalix i norr med lägre halter i fjällen och högre vid kusten.

– Vi har förklarat det med att vi ser effekten av den gamla påverkan från Rönnskärsverket i Skellefteå, säger Sara Elfvendal från länsstyrelsen i Norrbotten.

Hon tycker däremot att alla inte behöver sluta äta fisk från till exempel insjöarna vid Piteå. Vill man fånga sin egen middag ska man istället tänka på livsmedelsverkets kostråd.

– Rekommendationen är att barn och kvinnor i barnafödande ålder eller ammande kvinnor inte ska äta kvicksilver oftare än två till tre gånger per år. Om man inte är i den riskgruppen kan man äta fisk en gång i veckan utan att man ska få skadliga effekter, säger Sara Elfvendal, miljöövervakning på länsstyrelsen i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista