Pajala

Northland tillbakavisar uppgifter om förorenade älvutsläpp

1:58 min

Vi har inte försämrat vattenklassningen av Muonio älv! Det säger Jonas Lundström, vice vd i Northland resources, apropå den skarpa kritik som företaget fått ta emot i samband med att den nya gruvan i Kaunisavaara vid ett par tillfällen ska ha släppt ut förorenat så kallat klarningsvatten i älven.

Så här lät det imorse i våra morgonnyheter när Urban Kumpula i byn Aareavara regerade på uppgifterna om att det kan finnas inslag av ammoniak i vattnet:

--Ja, jag blev ju direkt riktigt förbannat för att det skulle spoliera decenniers arbete att få ett bra fiskevatten, främst för lax och öring.

Jonas Lundström, vice vd för Northland resources och med bland annat ansvar för miljöfrågor.

Det är länsstyrelsens miljöinspektör som i en intervju i Haparandabladet bland annat sagt att det finns inslag av ammoniak i det han kallar gruvvattnet - och det i sig är farligt ämne som kan orsaka fiskdöd.

Northlands egna redovisning till Gränsälvskommissionen som reglerar gruvbolagets tillstånd visar på viss ökning av andra ämnen som t ex kadmium i breddvattnet, enligt Jonas Lundström.

Han reagerar starkt på uppgifterna om att exempelvis ammoniak skulle ha släppts ut.

– Vi har inte släppt ut någonting som kommer att döda fisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista