Stränderna i Piteå har sanerats efter oljeläckaget

1:10 min

Ett oljeläckage upptäcktes igår i havet utanför i Piteå. Man vet ännu inte vad det är för olja som har läckt ut, men det kommer förmodligen från en cistern i hamnen.

Läckaget i fjärden utanför SCA-fabriken i Piteå upptäcktes av Kustbevakningen vid en överflygning igår. Enligt SCA Munksunds tekniska chef Anders Kyösti informerades bolagets produktionsavdelning direkt. Därefter vidtog undersökning och sanering i samverkan med räddningstjänsten i Piteå och Kustbevakningen.

Man vet ännu inte vad det är för olja som läckt ut eller varifrån den kommer, men man misstänker att oljan kommer från en av cisternerna i området.

– Det kan vi inte säga i dagsläget. Vi undersöker det internt i fabriken, men vi kan inte säga vad det är för något. När vi igår eftermiddag upptäckte och kollade det här så hade det upphört, så vi kan inte säga det. Men vi är i full gång med att undersöka det just nu, säger Anders Kyösti, teknisk chef vid SCA Munksund.

Han kan inte säga om det är stora mängder som har läckt ut, men säger samtidigt att det inte behövs stora mängder för att det ska synas en oljefilm så som det såg ut igår eftermiddag.

Polisen har upprättat en anmälan om miljöbrott, men det går ännu inte att säga vart den kommer att leda.

– Det är ingen fara för dricksvattnet, prover har tagits på det, sa polisens jourhavande undersökningsledare Kenneth Rautio, igår kväll.

Enligt Krister Östrén, ställföreträdande räddningschef i Piteå handlar det om ett begränsat utsläpp och inga stora mängder. Det var heller inte någon fara för miljön i närområdet. Stränderna ska nu på eftermiddagen också vara sanerade efter oljeutsläppet, som inte handlar om någon tjockolja utan något mer lättflytande.

Carin Sjöblom

Nyheter P4 Norrbotten
carin.sjoblom
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista