Git Hägglund som är kriminalinspektör och utreder miljöbrott säger att det nu uppdagade miljobrottet i Luleå är det värsta hon sett. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.

Illegal bilskrot och bensinstation i Luleå orsak till grovt miljöbrott

1:41 min

Polisen i Norrbotten utreder nu det som kan vara ett grovt miljöbrott i Luleå, något som i slutändan kan bli en dyr affär för Luleåborna. Samma man som misstänks för det grova miljöbrottet, sitter nu häktad för dieselstöld.

Enligt polisen tros mannen ha bedrivit illegal bilskrot och bensinstation vid en fastighet utanför Luleå, och omfattande läckage från bland annat miljöfarliga vätskor har förorenat naturen.

Enligt Git Hägglund som är kriminalinspektör och utredare av miljöbrott är det här det värsta miljöbrottet som hon har varit med om under de 13 år som hon jobbat med miljöbrott.

På området har polisen hittat omkring 130 skrotbilar, 12 500 liter vätskor och 90 liter livsfarlig gas. Området måste saneras och Git Hägglund tror att det kan bli en dyr nota för Luleåborna.

Men Maria Mattson på miljökontoret i Luleå menar att det inte alls är så säkert att skattebetalarnas pengar kommer att gå till den omfattande saneringen.

När det kommer till sanering är det miljökontoret som har tillsynsansvaret, men det är den person som har orsakat föroreningen som enligt lag är skyldig att utföra saneringen.

Maria Mattson kan inte säga när saneringen kan sätta i gång.

– Förhoppningen var ju att kunna börja innan snön kommer. Men det kan bli svårt, säger hon.

Om man väntar för länge med att sanera kan det bli allvarliga konsekvenser. Till exempel så kan dricksvatten i området förorenas.

Malin Winberg

P4 Norrbotten
malin.winberg
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista