Jan Fjordell, VD i Tekniska verken i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Tekniska verken hade förväntat sig mer förorenad jord

"Till viss del en överraskning"
1:16 min

Stadsomvandlingen i Kiruna gör att förorenade jordmassor måste tas om hand och behandlas. Men det kommunala bolaget Tekniska verken, som hanterar jordmassorna, har inte fått in så stora mängder som förväntat.

– Första året fick vi in ganska mycket förorenade jordar från Luossavaaraprojektet, en sanering där. Sedan har det varit sämre, vi har inte fått in så mycket, säger han.

För ett par år sen byggdes en yta på avfallsanläggningen för att kunna ta emot och hantera jordar som till exempel är förorenade av olja.

Tekniska verken gjorde visserligen totalt sett en vinst på sju miljoner kronor under förra året, men logistikavdelningen gjorde en förlust på åtta miljoner och det har att göra med att mängden jordmassor var liten.

– Till viss del kan man väl säga att det var en överraskning. Men vi står beredda, vi vet att i den här typen av processer så uppstår det behov av att hantera förorenad jord.

Hur ser prognosen ut för den närmaste tiden?

– Vi har nu senast fått in lite massor från saneringsprojekt i stan och förväntar oss att det kommer att öka i takt med att stadsomvandlingen tar fart, säger Jan Fjordell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".