Överkalix förskolor sticker ut

I en undersökning som Sveriges Radio Norrbottens har gjort bland länets förskolor utmärker sig Överkalix kommun. Överkalix är den kommun i länet som har största barngrupperna. Det visar vår jämförelse bland samtliga 14 kommuner i Norrbotten.

I de flesta kommuner i länet går det i genomsnitt fem barn per vuxen. Undantagen är Luleå, Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare och Bodens kommun som i genomsnitt har sex barn per personal. Överkalix är den kommun som utmärker sig med att ha flest barn per personal.

På flera förskoleavdelningar i Överkalix är det 23 barn inskrivna på avdelningar med tre personal. 23 barn skulle innebära att de tre anställda förskolelärarna skulle ta han om sju eller åtta barn var, men så ser inte verkligheten ut, intygar förskoleläraren Annmarie Yngman som arbetar på avdelningen Hermelinen på Älvens förskola i Överkalix

- De flesta barn är deltidsbarn och är här mindre än 25 timmar i veckan. I genomsnitt har vi därför aldrig mer än 16 barn samtidigt. Av Hermelinens 23 barn nyttjar bara fyra barn förskolan mer än 25 timmar i veckan. Det krävs en del pussel för få schemat att gå ihop, men det går, säger förskoleläraren Annmarie Yngman i Överkalix.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".