1 av 2
Pia Lindholm från LKAB på tomten där det nya stadhuset ska byggas. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Här ska det nya stadshuset placeras. I bakgrunden syns de gamla gruvlavarna i Tuolluvaara. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Grönt ljus för stadshusets nya tomt

1:45 min

Nu har LKAB undersökt marken där nya stadshuset i Kiruna ska byggas. Jordproverna visar att förekomsten av metaller inte är för höga på tomten som ligger i ett industriområde.

– Det ser bra ut. Vi har tagit prover vid 26 punkter och i alla punkter utom fyra klarar vi de hårdare kraven vad gäller markanvändning för bostäder. I övriga fyra punkter klarar man områdesanvändning för kontor och industrier. Stadshuset är ju ett kontor, säger Pia Lindholm processledare för samhällsomvandling vid LKAB.

Enligt Pia Lindholm har värdena jämförts med riktlinjer som Naturvårdsverket har tagit fram.

– Det är några metaller som har stuckit ut lite. Det är inga oljeföroreningar. Det är koppar, zink, kobolt och arsenik. Det är inga stora föroreningar vi pratar om, säger Pia Lindholm.

Måste det till en sanering för att slå upp huset?

– Inte om vi kör på mindre känslig markanvändning. Då ligger vi innanför kraven. Det som ska till om man skulle behöva sanera för den andra nivån är att man gräver bort det och deponerar på en deponi för farligt avfall. Det är ingen stor sanering, säger hon.

Tomten ligger i ett industriområde mellan Tuolluvaara och Kiruna. Planen är att det nya stadshuset ska stå klart oktober 2016 och det är LKAB som ska bygga.

– Nu ska vi handla upp arkitekten och börja projektera och sedan bygga huset. Sedan lämnar vi över huset till kommunen.

Pia Lindholm tror att första spadtaget kan tas under våren 2014.

Alexander Linder

Nyheter P4 Norrbotten
alexander.linder@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista