LKAB slopar bonus till chefer

Det går väldigt bra för LKAB, som i fjol gjorde en vinst på över två miljarder kronor. Trots det ska företaget slopa sitt bonussystem, som innebär att de högsta cheferna får extrabetalt, när det går bra för företaget.

Den ende som inte får bonus är VD Martin Ivert, eftersom det slopades för honom för några år sedan och nu ska övriga i ledningen bli av med bonustillägget.

Det beslutade LKAB.s styrelse på torsdagen.

Bakgrunden är att regeringen vill att bonussystemet inte ska finnas kvar i statliga bolag.
Men den kraftiga vinst, som LKAB gjorde i fjol medför rimligen en bra bonus för cheferna i år, fast Martin Ivert vill inte säga hur stor den blir. Det kommer bolagsstämman att besluta om senare i år.

- I grund och botten är det aldrig fel att ha ett bonusprogram, men jag är lite kluven. Det ska alltid vara tak för bonus. Men jag vill inte uttala mig om systemet ska vara kvar. Nu ska det bort och det är lika bra att acceptera det, gilla läget och göra det bästa av det, säger Martin Ivert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".