Arkivbild. Herculeshaveriet. Foto: Roger Wikström
Kiruna

Efter Herculeskraschen - vattnet går att dricka

1:10 min

Heculesolyckan förra året, då stora mängder flygbränsle spreds ut på glaciärerna, har inte påverkat vattenkvaliteten i jokkarna. Det här visar regelbundna mätningar som myndigheterna har gjort.

Efter flygplansolyckan tar myndigheterna sommartid vattenprover i vattendrag som rinner ut från de glaciärer som omger olycksplatsen där flygbränsle har spridits ut.

Syftet är att kunna ge aktuell information om vattnets kvalitet och att bedöma eventuella konsekvenser för miljön. Nyligen avslutades provtagningarna och Emma Palmgren, vattenhandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten, har tittat på resultaten.

– Proverna från Kittelbäcken visade spår av föroreningar som kan komma från flygbränsle. Halterna var dock mycket låga, väl under riktvärdena för vad som kan innebära en hälsorisk.

Nu ska data från provtagningarna utvärderas, tillsammans med Stockholms universitet och Fastighetsverket, för att man ska avgöra om det finns behov av fler provtagningar i fortsättningen.

Enligt länsstyrelsen bör man dock undvika att smälta snö och dricka vattnet uppe på de förorenade glaciärerna.

Samed Salman

P4 Norrbotten
samed.salman
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista