Möjligheter för en skidflygningsbacke i Pullinki

Det är Pullinki ski och det kommunala bolaget Övertorneå utveckling AB som bett sex finska lantmätaringenjörer göra mätningar på ett i område i Pullinki, Svanstein. Syftet är att avgöra om området lämpar sig för en hoppbacke av den här typen.

En skidflygningsbacke har längre överbacke än vanliga backar och det gör att den som hoppar får högre fart och kan flyga längre, omkring 200 meter. Det finns bara ett fåtal i världen och än så länge ingen i Sverige eller i Finland. Först när de finska lantmätar-ingenjörerna är färdiga med sin undersökning av området kan man gå vidare och avgöra om bygget blir av eller inte.

Hur mycket skidflygningsbacken skulle kosta eller vem som ska betala är för tidigt att säga nu men Leif Tohlanen på övertorneå utveckling ab tror att finansiering inte är något problem om väl backen blir av.

- Om det blir en unik backe för Sverige och Finland kan det nog attrahera investerare, säger Leif Tohlanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".