Bråk om is-konsert i Piteå

Avslutningskonserten på isinstrument under festivalen Midwinter Classic i Piteå ställdes in inför sittande publik utan att musikerna från Musikhögskolan i Piteå hade förvarnats. Anledningen var att den amerikanske iskonstnären Tim Linhart tyckte att den musikaliska nivån var för låg.

Vid midnatt i lördags höll elever från musikhögskolan i Piteå en konsert på isinstrument tillverkade av den amerikanske iskonstnären Tim Linhart.
Framförandet möttes av rungande applåder från åhörarna, och i söndags var det tänkt att ännu en konsert skulle bli höjdpunkten på arrangemanget Midwinter Classic i Piteå.

Men till allas stora förvåning ställde Tim Linhart, amerikanen som tillverkat instrumenten, in konserten med motiveringen att de medverkande studenterna inte var tillräckligt väl förberedda och att den musikaliska nivån var för låg.

Christer Wiklund, prefekt vid musikhögskolan, tycker att det är ett märkligt agerande när musikhögskolan ställer upp med personal som arbetar ideellt under väldigt svåra förhållanden.
- Att göra musik av is är inte samma sak som att göra det inne i värmen och det måste man ha förståelse för. Jag är oerhört upprörd, sa Wiklund.
Musikerna var förvånade och kränkta och hade inte fått nån signal om att nåt var fel.
Christer Wiklund tycker också att agerandet var oförskämt mot Piteå kommun som har engagerat Tim Linhart.

Under tisdagen hålls ett möte med bland andra Linhart och Christer Wiklund.

"Att göra musik av is är inte samma sak som att göra det inne i värmen "

Christer Wiklund
Prefekt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".