Pajala slutar satsa i Kangos

Pajala kommun fryser alla sina satsningar i byn Kangos. Detta så länge som byn söker utträde ur kommunen och en anslutning till Kiruna kommun. Kerstin Johansson, en av talespersonerna för Kangos har sin personliga åsikt är klar.

- Vi tillhör väl ändå fortfarande Pajala kommun.

Bengt Niska säger att Pajala kommun inte kommer att lösa in borgensåtagandet i den fastighet där kommunen hyrt lokaler till det sjukhem som läggs ner. Den kostnaden är på 5 miljoner kronor. Konsekvensen kan blir att föreningen som driver huset, där det också finns samlingslokaler, kommer att gå i konkurs.

Dels uteblir satsningar på ett så kallat livsmedelshus som skulle ha samlat en rad av byns företagare som bearbetar livsmedel. Kommunalrådet socialdemokraten Bengt Niska tycker att Kiruna kommun har blandat sig i Pajalapolitiken.

- Om en by hade kommit till Pajala kommun med samma fråga som Kangos frågat Kiruna skulle kommunledningen ha sagt till byn att lösa det internt med sin kommun.

På måndag ska byborna i Kangos ha ett möte om situationen. Efter det kommer dom också med ett gemensamt ställningstagande om Niskas uttalande. Kerstin Johansson, en av talespersonerna för Kangos har sin personliga åsikt är klar.

- Vi tillhör väl ändå fortfarande Pajala kommun, vi är ju inte i något ingenmansland. Då tycker jag vi har våra demokratiska rättigheter vi också, att prata med andra, att göra förfrågningar och utredningar av egen kraft, säger hon.

Kerstin Johansson är förvånad över Niskas uttalande och menar att det kan tolkas på flera olika sätt.

- Det kan vändas till att han inte ens önskar oss kvar i Pajala kommun, säger Kerstin Johansson.

Enligt Kerstin Johansson är väldigt många bybor bestörta över kommunalrådets uttalande.

- Man hör byborna undra hur han kan säga något sånt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".