1 av 3
Ingrid Johansson arbetar med mangling vid Textilservice i Boden
2 av 3
Robert Espling VD Textilservice AB
3 av 3
Anders Holmberg Industrifacket

Turbulens när Textilservice tar över

I veckan har Textilservice AB tagit över Berendsens tvätt i Boden. För de anställda, som haft ett omtumlande halvår, innebär övertagandet att omkring 20 personer blir utan arbete.

För att rädda jobben och bereda vägen för ett lokalt företag har Landstinget och Bodens kommun medvetet brutit mot reglerna för offentlig upphandling.

Trotjänare får gå

Det nya företaget har fått kritik för sitt krav på att alla anställda ska kunna rotera mellan olika arbetsuppgifter och att gamla trotjänare får gå, men chefen för Textilservice Robert Espling försvarar kravet på arbetsrotation.

- Arbetsrotation behövs ur arbetsmiljösynpunkt och faktum är att medelåldern stigit på tvätteriet efter vårt övertagande, säger VD:n Robert Espling.

- Med den tvättmängd vi har idag måste vi anpassa personalstyrkan om vi ska klara av att driva företaget många år framöver. Vi har ett ansvar mot de anställda som blir kvar, säger Espsling.

Hjälte blev buse

Från att ha hyllats som hjälte i kampen om att rädda jobben vid tvätteriet i Boden har Industrifackets Anders Holmberg i veckan fått utstå hård kritik.

Flera av de anställda, som förlorar sina jobb, anklagar honom för att ha vikit sig för arbetsgivarens krav att de svagaste ska bort från tvätteriet.

Anders Holmberg säger att det inte gick att nå längre i förhandlingarna och att han förstår kritiken mot honom.

- Angreppen beror nog på frustration över att de förlorat jobben, men i förhandlïngarna kom vi inte längre, säger Anders Holmberg.

Tidigare reportage om tvätteriet i Boden:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".