Israeliska besökare tillsammans med norrbottniska representanter. Tredje från vänster står professor Yesha Sivan. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.

Israeliskt IT-besök i Luleå

"Väldigt kall och stabil elförsörjning"
1:31 min

Förutsättningarna för datacentrum i Norrbotten imponerade på de israeliska besökare som var i Luleå under måndagen. De vill nu sprida kunskaperna om Norrbotten vidare i ett av världens främst IT-länder - Israel.

Det som imponerade på besökarna är det kalla klimatet och den billiga elen tillsammans med IT-kunskaperna för datacentrum. Med bland besökarna fanns Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, och Yesha Sivan som är professor vid universitet i Tel Aviv.

– Det är väldigt kallt och elen är väldigt stabil och väldigt billigt. Allt det ger stor möjligheter, säger Yesha Sivan, professor vid universitet i Tel Aviv.

Om Norrbotten utnyttjar sina speciella förutsättningar tror Yesha Sivan att länet kommer att lyckas och han ser redan nu signaler om en bra framtid.

– Det är fler företag som etablerar sig här och möjligheterna för datacentrum ger en unika konkurrensfördelar.

En anledning till att Yesha Sivan besökte Luleå var för att undersöka möjligheterna för nyetableringar av israeliska företag i Norrbotten. Speciellt för datacentrum liknande Facebook. Med sig har han kontakter med både kapital och kunskaper. Nu vill han bjuda in representanter från Luleå att komma och delta på en stor konferens i Israel.

– Jag tror det behövs man behöver ta chansen nu för det finns underbar infrastruktur för datacenter och i Israel finns massa idéer, entreprenörskap och kapital. Det är en underbar kombination som vi behöver tillvarata, säger Yesha Sivan, professor vid universitet i Tel Aviv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".