Nu görs förstudie av Norrbotniabanan

Nu har Banverket startat förstudien av Norrbotniabanan mellan Piteå och Skellefteå och om allt enligt planerna ska banan börja byggas 2010 och stå klar fem år senare.

Regeringen har beviljat tre miljarder kronor för Norrbotniabanan mellan Skellefteå och Piteå, men det behövs ytterligare en och en halv miljard för att klara projektet. Sen behövs en rad miljötillstånd och helst ett positivt gensvar från de berörda kommunerna och allmänheten.

Banverket tittar nu på vilken känslig natur som finns mellan Skellefteå och Piteå och som kan skadas av järnvägen. Det handlar bland annat om Byskeälven, Natura 2000-områden, kulturmiljöer av riksintresse vid Jävre och Lillpitedalen och naturmiljöer vid Öjebyn. Andra känsliga områden är hur järnvägen ska dras vid genom städerna.
Än så länge finns inga förslag till var banan ska gå, det väntas först om ett år och det blir slutligen regeringen, som avgör.

Att sträckan Skellefteå-Piteå utreds först beror på att den är viktigast för kommande godstrafik, säger Nina Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".