Kön och identitet på scen

12 min

Två kvällar i rad står Aleksa Lundberg på scen i en föreställning som handlar ett samhälle som hon definierar som apartheid, i vårt behov att sätta etiketter på varandra.

Under en 50 minuter lång monolog tar Aleksa Lundberg med publiken på sin resa genom livet. Hon föddes som pojke, och minns att hon redan som fyraåring kände sig mer som en flicka. För cirka 10 år sedan bytte hon kön och föreställningen skildrar hennes upplevelser av att vara transsexuell.

- Företsällningen heter Infestus vilket är latin och betyder aggression. Som transsexuell har jag mött så mycket fördomar, hat, hot och våld. Den här föreställningen är min aggression mot samhället som så tydligt delar in oss människor i grupper, säger Aleksa Lundberg.

Huvudanledningen till att hon gör föreställningen är för att hon vill att människor ska förstå hur beroende vi är varandra och att vi ska se varandra för precis den man är. Att acceptera varandra för den man är.

Lena Callne

P4 Norrbotten
lena.callne
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista