Jenny Larsson. Foto: Alma Hedmark / Sveriges Radio

Stödförening för norrbottningar med ätstörningar räddad

"Det känns helt fantastiskt"
1:27 min

Det ser ljust ut för länets enda stödförening för personer med ätstörningar och deras anhöriga. Tidigare i år hoppade flera engagerade personer av föreningen som då blev nedläggningshotad. Men nu är föreningen räddad.

– Det känns fantastiskt eftersom vi har letat efter engagerade med ljus och lykta och nu kommer det lösa sig eftersom vi har fått tillräckligt med medlemmar för att kunna bilda en styrelse, säger Jenny Larsson, ordförande vid Frisk och Fri - Riksföreningen mot ätstörningar i Luleå.

Föreningen efterlyser dock fler norrbottningar som kan tänka sig vara mentorer till drabbade och anhöriga. Man önskar också ett större engagemang från Malmfälten och Tornedalen, eftersom de flesta frivilliga är bosatta i Luleå och Piteå.

Vad ska man kunna för att vara mentor i er förening då?

– Antingen ska man ha varit sjuk själv men frisk i minst två år eller så ska man ha erfarenhet av att vara anhörig till någon som varit sjuk. Men det bästa är om det gått en tid sedan sjukdomen eftersom det kan vara svårt att stötta om man själv är i en akut situation, säger Jenny Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".